Camere analogice sau digitale?


Diferenta de calitate intre o camere de supraveghere analogica (linii TV) si una digitala (megapixeli) este comparabila cu diferenta dintre o pelicula fotografica si o fotografie obtinuta cu o camera video moderna. Camerele de supraveghere IP sunt implicit digitale, imaginea oferita este foarte clara, dar si costul lor este mai mare.  O solutie de compromis intre calitate-pret, pe care v-o recomandam, o reprezinta camerele HDCVI.

Daca insa cerintele particulare ale sistemului de supraveghere implica o alegere intre camere analogice si camere ip, va sfatuim sa nu mai stati pe ganduri: o camera ip este superioara celei analogice din toate punctele de vedere: luminozitate, distanta de captura a imaginii, claritate, rezolutie. Chiar daca pretul este un pic mai mare, calitatea compenseaza din plin.

analog-digitalPentru cei care doresc detalii tehnice mai clare, in cazul unei camere de supraveghere analogice imaginile sunt create din linii orizontale si verticale, iar cand miscarea este mai accentuata, imaginea devine neclara din cauza suprapunerii eronate a liniilor verticale si orizontale. In cazul camerelor analogice, imaginea este captata o singura data, este constituita din puncte numite pixeli, si este de o claritate deosebita, chiar si in cazul miscarii. Cu cat numarul de puncte (pixeli) pe cm2 este mai mare, cu atat imaginea este mai clara. (rezolutie)

Camerele analogice comunica doar prin cablu coaxial pe cand cele digitale pot comunica prin aproape orice fel de mediu: coaxial utp, radio, fibra optica, etc

Insa neajunsul principal al tehnologiei analogice isi face simtita prezenta cand vine vorba de distanta si calitatea semnalului transportat. In cazul camerelor analogice, distanta maxima de comunicare este de 300 de metri, cu amplificatoare de semnal din 50 in 50 de metri, pe cand in cazul celor digitale, distanta poate fi nelimitata! Deasemenea, suprematia tehnologiei digitale consta si in modul in care semnalul este transmis, fara nici un fel de conversie. Echipamentele digitale prelucreaza semnalul in 3 pasi/3 conversii ceea ce rezulta in perderi de semnal si receptie de o calitate slaba.

Este clar ca, daca sistemul de supraveghere este unul complex, va recomandam camere si echipamente digitale, ele fiind construite special pentru a fi integrabile cu alte sisteme: audio, de alarma, roboti industriali, senzori de diverse tipuri, etc.

Pe langa considerentele de mai sus, mentionam faptul ca tehnologia analogica este foarte veche (aprox 55 de ani) si este pe punctul de a fi inlocuita complet de cea digitala, ca atare achizitionarea ei nu are sens.

 

Solicita o oferta

Solicita o oferta de montaj camere supraveghere